سئو فنی به بهبود وبسایت شما برای آسانتر پیدا کردن، درک و ذخیرهسازی محتوای آن توسط موتورهای جستجو مربوط میشود. سئو فنی همچنین شامل عواملی از قبیل تجربه کاربری میشود، مانند سریعتر و آسانتر کردن استفاده از وب شما در دستگاههای موبایل. اگر به درستی انجام شود، سئو فنی میتواند دید شما در نتایج جستجو را افزایش دهد. در این مطلب، با مبانی و بهترین شیوهها برای بهینهسازی وبسایت خود از نظر سئو آشنا خواهید شد.
چرا سئو فنی مهم است؟
سئو فنی میتواند عملکرد سئوی شما را بهبود ببخشد یا آن را مختل کند. اگر صفحات سایت شما برای موتورهای جستجو قابل دسترسی نباشند، آنها در نتایج جستجو نمایش داده نمیشوند. فرقی نمیکند محتوای شما چقدر ارزشمند باشد. این موضوع به از دست رفتن ترافیک صفحات شما و درآمد بالقوه کسبوکار شما منجر میشود. علاوه بر این، سرعت و قابلیت استفاده از سایت در موبایل به عنوان عوامل رتبهبندی تأیید شده هستند که از ترفندهای سئو فنی است.
اگر صفحات شما به آرامی بارگذاری شوند، کاربران ممکن است ناراحت شده و سایت شما را ترک کنند. رفتارهای کاربری مانند این ممکن است نشاندهنده این باشد که وب شما تجربه کاربری مثبتی ایجاد نمیکند. در نتیجه، موتورهای جستجو ممکن است سایت شما را به خوبی رتبهبندی نکنند.
برای درک بهتر سئو فنی، باید دو فرآیند مهم را بررسی کنیم:
• خزیدن (Crawling)
• ایندکسگذاری (Indexing).
درک خزیدن و نحوه بهینهسازی برای آن
خزیدن یک جزء اساسی از نحوه عملکرد موتورهای جستجو است. خزیدن زمانی اتفاق میافتد که موتورهای جستجو لینکهای موجود در صفحاتی که قبلاً میشناسند را دنبال کنند تا صفحاتی را پیدا کنند که قبلاً ندیدهاند. برای مثال، هر بار که ما پستهای جدید وبلاگ را منتشر میکنیم، آنها را به صفحه اصلی وبلاگ خود اضافه میکنیم.
ایجاد معماری سایت دوستانه با سئو فنی
معماری سایت (که به آن ساختار سایت نیز گفته میشود) به نحوه پیوند خوردن صفحات به یکدیگر در داخل سایت شما اشاره دارد. یک ساختار سایت مؤثر، صفحات را به گونهای سازماندهی میکند که به خزندهها کمک کند محتوای وبسایت شما را به سرعت و سهولت پیدا کنند. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که تمامی صفحات تنها با چند کلیک از صفحه اصلی شما هنگام ساختاردهی سایت قابل دسترسی باشند.
در ساختار سایت فوق، تمامی صفحات به صورت منطقی سازماندهی شدهاند. صفحه اصلی به صفحات دستهبندی لینک میدهند و صفحات دستهبندی به صفحات فرعی در وب لینک میدهند. این ساختار همچنین تعداد صفحات یتیم را کاهش میدهد. صفحات یتیم صفحاتی هستند که هیچ لینک داخلی به آنها اشاره نمیکند و این موضوع یافتن آنها توسط خزندهها و کاربران را دشوار (یا گاهی اوقات غیرممکن) میسازد. اگر از کاربران Semrush هستید، میتوانید به راحتی بررسی کنید که آیا صفحات شما صفحات یتیم دارد یا خیر.
یک پروژه در ابزار Site Audit راهاندازی کنید و سایت خود را تبدیل به خزش (crawl) کنید. پس از پایان فرآیند خزیدن، به برگه مشکلات بروید و جستجو کنید. ابزار نشان میدهد که آیا سایت شما صفحات یتیم دارد یا خیر. برای مشاهده جزئیات، بر روی لینک آبی کلیک کنید تا ببینید کدام صفحات یتیم هستند. برای رفع این مشکل، لینکهای داخلی را در صفحاتی که یتیم نیستند اضافه کنید تا به صفحات یتیم اشاره کنند.
سایت مپ خود در سئو فنی را به گوگل ارسال کنید.
استفاده از یک سایت مپ XML میتواند به گوگل کمک کند تا صفحات وب شما را پیدا کند. سایت مپ XML فایلی است که شامل فهرستی از صفحات مهم شماست. این فایل به موتورهای جستجو اطلاع میدهد که کدام صفحات را دارید و کجا میتوانند آنها را پیدا کنند. این موضوع بهویژه مهم است اگر سایت شما صفحات زیادی دارد یا اگر صفحات بهخوبی به هم لینک نشدهاند.
سایت مپ شما معمولاً در یکی از این دو URL قرار دارد:
– yoursite.com/sitemap.xml
– yoursite.com/sitemap_index.xml
پس از پیدا کردن سایت مپ خود، آن را از طریق Google Search Console (GSC) به گوگل ارسال کنید. اگر هنوز Google Search Console را راهاندازی نکردهاید، این راهنما را برای فعالسازی آن برای وب خود مطالعه کنید. پس از اینکه گوگل پردازش سایتمپ شما را به پایان رساند، باید پیغام تأییدی را مشاهده کنید. این یکی از ویژگی های سئو فنی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
درک ایندکسینگ و نحوه بهینهسازی آن
پس از اینکه موتورهای جستجو صفحات شما را خزیده و بررسی کردند، سپس سعی میکنند تا محتوای آن صفحات را تحلیل و درک کنند. سپس موتور جستجو این قطعات محتوا را در فهرست جستجوی خود ذخیره میکند—پایگاه دادهای بزرگ که شامل میلیاردها وبسایت است. برای اینکه صفحات وب شما در نتایج جستجو ظاهر شوند، باید توسط موتورهای جستجو ایندکس شوند. سادهترین روش برای بررسی اینکه آیا صفحات شما ایندکس شدهاند یا خیر، انجام جستجوی با عملگر “site” است.
برای مثال، اگر میخواهید وضعیت ایندکس semrush.com را بررسی کنید، باید عبارت “site:www.semrush.com” را در جعبه جستجوی گوگل تایپ کنید. این کار به شما نشان میدهد که گوگل چند صفحه از سایت را ایندکس کرده است. شما میتوانید با جستجوی URL صفحه مورد نظر با استفاده از عملگر “site:” بررسی کنید که آیا صفحات فردی ایندکس شدهاند یا خیر. برای اطمینان از اینکه گوگل با ایندکس کردن صفحات وب شما مشکلی نداشته باشد، باید چند اقدام انجام دهید.
استفاده از تگ Noindex با احتیاط
تگ “noindex” یک قطعه HTML است که صفحات شما را از ایندکس شدن در گوگل خارج میکند. این تگ در بخش <head> صفحه وبسایت شما قرار میگیرد و به صورت زیر است:
“`html
<meta name=”robots” content=”noindex”>
در ایدهآلترین حالت، شما میخواهید تمام صفحات مهم شما ایندکس شوند و سئو فنی آن مورد توجه قرار گرفته باشد. بنابراین، فقط زمانی از تگ noindex استفاده کنید که بخواهید صفحات خاصی را از ایندکس شدن مستثنی کنید. این صفحات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
– صفحات تشکر
– صفحات لندینگ PPC
برای یادگیری بیشتر در مورد استفاده از تگهای noindex و نحوه جلوگیری از اشتباهات رایج در پیادهسازی آنها، راهنمای ما در مورد تگهای meta robots را مطالعه کنید.
پیادهسازی تگهای Canonical در صورت نیاز
زمانی که گوگل محتوای مشابهی را در صفحات مختلف سایت شما پیدا میکند، گاهی اوقات نمیداند کدام صفحه را ایندکس و در نتایج جستجو نمایش دهد. باید به سئوی سایت توجه کنید. در این مواقع، تگهای “canonical” مفید واقع میشوند. تگ canonical (rel=”canonical”) یک لینک را به عنوان نسخه اصلی شناسایی میکند و به گوگل میگوید کدام صفحه را باید ایندکس و رتبهبندی کند. این تگ درون بخش <head> صفحه تکراری قرار میگیرد (اما استفاده از آن در صفحه اصلی نیز ایده خوبی است) و به صورت زیر است:
“`html
<link rel=”canonical” href=”https://example.com/original-page/” />
بهترین شیوههای اضافی سئو فنی
ایجاد یک ساختار سایت دوستدار SEO، ارسال نقشه سایت به گوگل و استفاده صحیح از تگهای noindex و canonical باید موجب شود که صفحات شما خزیده و ایندکس شوند. اما اگر میخواهید وب شما به طور کامل برای سئو فنی بهینهسازی شده باشد، این بهترین شیوههای اضافی را در نظر بگیرید.
استفاده از HTTPS
پروتکل انتقال هایپرمتن امن (HTTPS) نسخهای امن از پروتکل انتقال هایپرمتن (HTTP) است. این پروتکل به محافظت از اطلاعات حساس کاربران مانند رمزهای عبور و جزئیات کارت اعتباری در برابر دسترسی غیرمجاز کمک میکند. از سال 2014 به عنوان یک سیگنال رتبهبندی محسوب میشود. برای بررسی اینکه آیا سایت شما از HTTPS استفاده میکند یا خیر، به سادگی آن را بازدید کنید. فقط به دنبال آیکون “قفل” بگردید تا تأیید کنید. سایت “semrush.com” از HTTPS استفاده میکند.